Czy ktoś mógłby, mi wytłumaczyć treść zadania, nie rozumiem tego przykładu...
Niech A⊆ R będzie dowolnym podzbiorem l. rzeczywistych. to znaczy że A należy do relacji czy do \rr ?
definiujemy Relacja: r(A)⊆ P(R) x P (R) co znaczy to P(R) ?, podzbiór? nie rozumiem tej
relacji , w następujący sposób:
dla dowolnych X,Y ⊆ R: X r(A)Y tu rozumiem wtw, A ∪ X = A ∪ Y tutaj nie wiem co mam
podłożyć, to mają być zbiory?
------ tutaj są zadania do przykładu, ale ja mam problem ze zrozumieniem treści
1. Sprawdź czy relacja r(A) jest r .różnowartościową
2.Jeśli tak, to jak wygląda klasa abstrakcji el. Z([Z]r a] ?
realcje
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 wrz 2016, 11:17
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 wrz 2016, 11:17
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: realcje
ok teraz już wiem czemu nie rozumiałam, bo chciłam brać pod uwagę elementy tych zbiorów, zamiast całe zbiory
co do 1:
zwrotność xRx
A U X = A U X
symetryczność
(A U X = A U Y) = (A U Y = A U X)
przechodniość
(A U X = A U Y) i (A U Y = A U Z)
A U X = A U Y = A U Z √
czyli wychodzi, ze jest równoważnościową, dobrze?
2. ?? ale nie wiem co będzie klasą abstarkcji
co do 1:
zwrotność xRx
A U X = A U X
symetryczność
(A U X = A U Y) = (A U Y = A U X)
przechodniość
(A U X = A U Y) i (A U Y = A U Z)
A U X = A U Y = A U Z √
czyli wychodzi, ze jest równoważnościową, dobrze?
2. ?? ale nie wiem co będzie klasą abstarkcji
-
- Stały bywalec
- Posty: 871
- Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Otrzymane podziękowania: 415 razy
- Płeć:
Re: realcje
na oko klasą abstrakcji zbioru \(X\) będzie rodzina zbiorów: \(\{ X \cup B : B \subset A \}\)