Jedno zadanko z podzielności liczb, zasada łączeń zbiorów.

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Echusss
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 05 wrz 2016, 20:37
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Jedno zadanko z podzielności liczb, zasada łączeń zbiorów.

Post autor: Echusss »

Ile jest liczb czterocyfrowych podzielnych przez 3 lub 11 lub 12?
Może ktoś obliczyć i podać wynik? Chciałbym sprawdzić czy dobrze rozumuję. Dzięki. : )
Binio1
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 464
Rejestracja: 19 paź 2015, 00:31
Lokalizacja: Zbąszyń
Otrzymane podziękowania: 279 razy
Płeć:

Re: Jedno zadanko z podzielności liczb, zasada łączeń zbioró

Post autor: Binio1 »

Echusss pisze:Ile jest liczb czterocyfrowych podzielnych przez 3 lub 11 lub 12?
Może ktoś obliczyć i podać wynik? Chciałbym sprawdzić czy dobrze rozumuję. Dzięki. : )
Powinno wyjść 3546
Arni123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 135
Rejestracja: 06 wrz 2011, 10:39
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 52 razy
Płeć:

Re: Jedno zadanko z podzielności liczb, zasada łączeń zbioró

Post autor: Arni123 »

Liczb 4 cyfrowych podzielnych przez 3, 11 lub 12 jest odpowiednio \(\frac{9999-1002}{3}+1=3000\), \(\frac{9999-1001}{11}+1=819\) i \(\frac{9996-1008}{12}+1=750\). Liczb podzielnych zarówno przez 3 jak i 11 jest tyle co liczb podzielnych przez 33 czyli \(\frac{9999-1023}{33}+1=273\), podzielnych zarówno przez 3 jak i 12 jest tyle co liczb podzielnych przez 12 czyli 750, podzielnych przez 11 i 12 tyle co podzielnych przez \(11\cdot 12=132\), czyli \(\frac{9900-1056}{132}+1=68\), natomiast podzielnych przez 3,11 i 12 jednocześnie tyle co liczb podzielnych przez 11 i 12 czyli 68. Oznaczając ilość liczb podzielnych przez 3 jako A, podzielnych przez 11 jako B a podzielnych przez 12 jako C mamy do wyznaczenia \(\kre{A \cup B \cup C}=\kre{A}+\kre{B}+\kre{C}-\kre{A\cap B} -\kre{A\cap C}-\kre{B\cap C}+\kre{A\cap B\cap C}=\)
\(=3000+819+750-273-750-68+68=3546\), czyli tak jak wyszło \(Binio1\).
Echusss
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 05 wrz 2016, 20:37
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: Echusss »

Serdeczna tarcza dla Was, dziękuję wyszło tak samo. : )
ODPOWIEDZ