W ciele liczb zespolonych C rozwiąż równanie

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gollum
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 432
Rejestracja: 10 mar 2010, 13:05
Podziękowania: 339 razy

Re: Re:

Post autor: gollum »

gollum pisze:
panb pisze: \(\sqrt{2i}=1+i\), to chyba rozumiesz skąd się bierze 3+3i.
dlaczego jesli \(\sqrt{2i}= \pm (1+i)\) to rozpatrujemy tylko (1+i) a nie (1-i)? czy nie powinniśmy rozpatrzeć dla plusa i minusa? i wtedy \(\sqrt{2i} = 3-3i\)
obliczyłam i już wiem że to są po prostu te same liczby, w sensie powtarzają się ;)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(\pm (1+i)\) oznacza \(+(1+i)=1+i\) albo \(-(1+i)=-1-i\) -----> \(1-i\) nie ma tu nic do rzeczy
ODPOWIEDZ