Z ilu drzew sklada sie ten las? (Grafy)

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Matematyk_Hais
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 31 mar 2015, 14:49
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Z ilu drzew sklada sie ten las? (Grafy)

Post autor: Matematyk_Hais »

Witam,
Mam takie zadanie: Z ilu drzew sklada sie las majacy 2015 wierzcholkow i 2000 krawedzi?
Kurcze nie wiem za bardzo jak to zrobic, kombinuje takie cos:
Drzewo to graf spojny bez cykli. Las to graf, ktorego skladowe spojne sa drzewami.
Graf spojny bez cykli: |V| = |E| - 1
W moim przypadku: |V| = 2015, |E| = 2000
Nie wiem jak to rozwiazac ;/
arksoftware
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 24 maja 2016, 11:44
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:

Post autor: arksoftware »

To nieprawda, że w drzewie \(|V| = |E| - 1\). Prawdą jest za to, że \(|V| = |E| + 1\). V - vertex - wierzchołek, E- edge - krawędź.

Wracając do zadania:
Oznaczmy przez n liczbę drzew, a przez \(|V_i|, |E_i|\) odpowiednio liczbę wierzchołków i krawędzi w i-tym drzewie.
\(2015 = \sum_{i=1}^{n}|V_i| = \sum_{i=1}^{n} (|E_i| + 1) = \sum_{i=1}^{n} |E_i| + n = 2000 + n\)
\(2015 = 2000 + n\)
\(n = 15\)
Matematyka: Generator zadań - darmowa apka dla Androida generuje losowe zadania i pokazuje pełne rozwiązania
Matematyk_Hais
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 31 mar 2015, 14:49
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Matematyk_Hais »

@arksoftware
Jestes pewny ze graf spojny bez cykli: |V| = |E| + 1?????
To jest niemozliwe
arksoftware
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 24 maja 2016, 11:44
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:

Post autor: arksoftware »

Dlaczego niemożliwe?
Wzór można łatwo udowodnić przez indukcję. Wyobraź sobie najprostsze drzewo: 1 wierzchołek i 0 krawędzi. Wzór zachodzi.
Kolejny przykład: 2 wierzhołki i 1 krawędź, która je łączy.
Teraz wyobraź sobie dowolne drzewo. Dodajemy do niego jeden wierzhołek. Aby to nadal było drzewo, trzeba ten wierzchołek połączyć jedną krawędzią z dowolnym innym wierzchołkiem.

Mówimy oczywiście o drzewie nieskierowanym, a przez V oznaczamy zbiór wierzchołków, a przez E zbiór krawędzi.
Matematyka: Generator zadań - darmowa apka dla Androida generuje losowe zadania i pokazuje pełne rozwiązania
Matematyk_Hais
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 31 mar 2015, 14:49
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Matematyk_Hais »

@arksoftware
Dobra dzięki wielkie za pomoc, rozumiem wszystko, wtedy cos mi sie pomieszało z wzorami.
ODPOWIEDZ