Rozwiniecie dwumianu Newtona gdzie n = 1/2 ???

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Matematyk_Hais
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 31 mar 2015, 14:49
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Rozwiniecie dwumianu Newtona gdzie n = 1/2 ???

Post autor: Matematyk_Hais »

Witam,
Mam takie o to zadanie i nie wiem jak za nie się zabrać:
Podaj pięć pierwszych wyrazów rozwinięcia wyrażenia (1 - 4x)^(1/2) według uogólnionego wzoru Newtona i podaj wyliczoną wartość współczynnika przy x^4.
Wszystko by było ok, ale nie rozumiem jak liczyć, gdy mam n = 1/2, przeciez to nie jest liczbą naturalną, ktoś podpowie?
@edit
Mam sobie liczyc:
(1-4x)^(1/2) = \({ 1/2\choose 0}\) + \({ 1/2\choose 1}x\)...
Z tego wychodzi ze:
\({ 1/2\choose 4}x^4\) = \({ 1/2\choose 4}(-4x)^4\) i tutaj jest problem, jak policzyc: \({ 1/2\choose 4}\) ??? Czy ogolnie zle to robie?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Kluczowe słowa to "uogólniony wzór/symbol Newtona".
Wpisz w Google, a dostaniesz wzór, z którego da się policzyć \({1/2\choose 4}\).
Uogólnienie symbolu newtona na liczby rzeczywiste i zespolone: https://pl.wikipedia.org/wiki/Symbol_Ne ... _zespolone
ODPOWIEDZ