Witam,
Czy funkcja tworząca dla \(b_i = i^2\) to
\(\frac{1}{(1-z)^3}\) ?
Funkcja tworząca
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 lis 2015, 18:44
- Podziękowania: 6 razy
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
\(B(z)=\sum\limits_{i=0}^\infty b_iz^i=\sum\limits_{i=0}^\infty i^2z^i=z\sum\limits_{i=1}^\infty i^2z^{i-1}=z\left(\sum\limits_{i=1}^\infty iz^i\right)'=z\left(z\left(\sum\limits_{i=1}^\infty z^i\right)'\right)'=z\left(z\left(\frac{z}{1-z}\right)'\right)'=\\
=z\left(\frac{z}{(1-z)^2}\right)'=\frac{z(1+z)}{(1-z)^3}\\\)
=z\left(\frac{z}{(1-z)^2}\right)'=\frac{z(1+z)}{(1-z)^3}\\\)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 lis 2015, 18:44
- Podziękowania: 6 razy