Prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 162
- Rejestracja: 30 sty 2016, 08:57
- Podziękowania: 88 razy
Prawdopodobieństwo
Na ile sposobów z talii 52 kart można wybrać 5 kart tak,aby były wśród nich co najmniej dwa piki i co najmniej jeden król?
-
- Stały bywalec
- Posty: 430
- Rejestracja: 13 lut 2014, 22:12
- Otrzymane podziękowania: 186 razy
- Płeć:
Ja nie widzę innego sposobu jak rozpisanie:
1. Zakładam, że wylosuje (króla pik) (piki) (reszta nie piki):
\({1 \choose 1} \cdot {12 \choose 1} \cdot { 39 \choose 3 } \\
{1 \choose 1} \cdot {12 \choose 2} \cdot { 39 \choose 2 } \\
{1 \choose 1} \cdot {12 \choose 3} \cdot { 39 \choose 1 } \\
{1 \choose 1} \cdot {12 \choose 4}\)
2. Zakładam, że nie wylosuje króla pik (piki bez króla) (króle nie piki) (reszta nie piki i nie króle):
\({12 \choose 2} \cdot { 3 \choose 1 } \cdot {36 \choose 2} \\
{12 \choose 2} \cdot { 3 \choose 2 } \cdot {36 \choose 1} \\
{12 \choose 2} \cdot { 3 \choose 3 }\)
\({12 \choose 3} \cdot { 3 \choose 1 } \cdot {36 \choose1} \\
{12 \choose 3} \cdot { 3 \choose 2 }\)
\({12 \choose 4} \cdot { 3 \choose 1 }\)
No i oczywiście to trzeba dodać
Może ktoś umie szybciej?
1. Zakładam, że wylosuje (króla pik) (piki) (reszta nie piki):
\({1 \choose 1} \cdot {12 \choose 1} \cdot { 39 \choose 3 } \\
{1 \choose 1} \cdot {12 \choose 2} \cdot { 39 \choose 2 } \\
{1 \choose 1} \cdot {12 \choose 3} \cdot { 39 \choose 1 } \\
{1 \choose 1} \cdot {12 \choose 4}\)
2. Zakładam, że nie wylosuje króla pik (piki bez króla) (króle nie piki) (reszta nie piki i nie króle):
\({12 \choose 2} \cdot { 3 \choose 1 } \cdot {36 \choose 2} \\
{12 \choose 2} \cdot { 3 \choose 2 } \cdot {36 \choose 1} \\
{12 \choose 2} \cdot { 3 \choose 3 }\)
\({12 \choose 3} \cdot { 3 \choose 1 } \cdot {36 \choose1} \\
{12 \choose 3} \cdot { 3 \choose 2 }\)
\({12 \choose 4} \cdot { 3 \choose 1 }\)
No i oczywiście to trzeba dodać
Może ktoś umie szybciej?
Nie ma rzeczy niemożliwych, są jedynie trudniejsze do wykonania.
Czegoś nie rozumiesz. Po prostu zapytaj...
Czegoś nie rozumiesz. Po prostu zapytaj...
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
szybciej będzie tak:
\({ 3\choose 1 } \cdot { 13\choose 2 } {49 \choose 2}+{ 1\choose 1 } \cdot { 12\choose 1 } {50 \choose 3}\)
wybieram króla niepikowego, potem dwa piki , z pozostałych 49 kart jeszcze dowolne dwie
lub
wybieram króla pikowego, potem z 12 pozostałych jeszcze jednego pika potem z 50 pozostałych dowolne 3
\({ 3\choose 1 } \cdot { 13\choose 2 } {49 \choose 2}+{ 1\choose 1 } \cdot { 12\choose 1 } {50 \choose 3}\)
wybieram króla niepikowego, potem dwa piki , z pozostałych 49 kart jeszcze dowolne dwie
lub
wybieram króla pikowego, potem z 12 pozostałych jeszcze jednego pika potem z 50 pozostałych dowolne 3
-
- Stały bywalec
- Posty: 430
- Rejestracja: 13 lut 2014, 22:12
- Otrzymane podziękowania: 186 razy
- Płeć:
chyba błąd w zbiorach rozłącznych
w pierwszym przypadku:radagast pisze:szybciej będzie tak:
\({ 3\choose 1 } \cdot { 13\choose 2 } {49 \choose 2}+{ 1\choose 1 } \cdot { 12\choose 1 } {50 \choose 3}\)
wybieram króla niepikowego, potem dwa piki , z pozostałych 49 kart jeszcze dowolne dwie
król kier ; "2" pik , "3" pik ; "10" karo , król pik
w drugim przypadku:radagast pisze: lub
wybieram króla pikowego, potem z 12 pozostałych jeszcze jednego pika potem z 50 pozostałych dowolne 3
król pik; "2" pik ; król kier , "10" karo, "3"pik
Czyli przypadki się dublują... by trzeba było inaczej.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są jedynie trudniejsze do wykonania.
Czegoś nie rozumiesz. Po prostu zapytaj...
Czegoś nie rozumiesz. Po prostu zapytaj...
-
- Stały bywalec
- Posty: 430
- Rejestracja: 13 lut 2014, 22:12
- Otrzymane podziękowania: 186 razy
- Płeć:
po przemyśleniu, chyba będzie tak:
\({ 3\choose 1 } \cdot { 12\choose 2 } \cdot {49 \choose 2}\)
wybieram króla niepikowego, potem dwa piki bez króla , z pozostałych 48 kart jeszcze dowolne dwie (bez pierwszego króla, dwóch pików i BEZ KRÓLA PIK)
lub
\({ 1\choose 1 } \cdot { 12\choose 1 } \cdot {50 \choose 3}\)
wybieram KRÓLA PIK, potem z 12 pozostałych jeszcze jednego pika, potem z 50 pozostałych dowolne 3.
Powinno być dobrze, ponieważ zbiory są rozłączne ( w jednym nie ma króla pik, w drugim zawsze jest) oraz spełniają warunki zadania.
\({ 3\choose 1 } \cdot { 12\choose 2 } \cdot {49 \choose 2}\)
wybieram króla niepikowego, potem dwa piki bez króla , z pozostałych 48 kart jeszcze dowolne dwie (bez pierwszego króla, dwóch pików i BEZ KRÓLA PIK)
lub
\({ 1\choose 1 } \cdot { 12\choose 1 } \cdot {50 \choose 3}\)
wybieram KRÓLA PIK, potem z 12 pozostałych jeszcze jednego pika, potem z 50 pozostałych dowolne 3.
Powinno być dobrze, ponieważ zbiory są rozłączne ( w jednym nie ma króla pik, w drugim zawsze jest) oraz spełniają warunki zadania.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są jedynie trudniejsze do wykonania.
Czegoś nie rozumiesz. Po prostu zapytaj...
Czegoś nie rozumiesz. Po prostu zapytaj...