Liczba zer

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
NieRozumiem85
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 162
Rejestracja: 30 sty 2016, 08:57
Podziękowania: 88 razy

Liczba zer

Post autor: NieRozumiem85 »

Wyznaczyć liczbę zer kończących rozwinięcie w systemie o podstawie 24 liczby 321!.

Wyznaczyć liczbę zer kończących rozwinięcie w systemie o podstawie 18 liczby 123!.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(18=2\cdot 3^2\)
W iloczynie \(123!\) jest:
\(41\) liczb podzielnych przez \(3\)
\(13\) liczb podzielnych przez \(3^2\)
\(4\) liczby podzielne przez \(3^3\)
\(1\) liczba podzielna przez \(3^4\)
\(61\) liczb podzielnych przez \(2\)
Zatem \(123!\) jest podzielne przez \(3^{41+13+4+1}=3^{59}=3\cdot(3^2)^{29}\), więc i przez \((2\cdot 3^2)^{29}=18^{29}\), czyli zer jest \(29\)
ODPOWIEDZ