W grupie 146 osób 46 zna język angielski, 35 francuski i część rosyjski.
Wiemy również, że 34 zna rosyjski a nie zna francuskiego, 28 zna angielski i rosyjski, 21 zna angielski i francuski, 9 zna te trzy języki.
Ile osób z tej grupy nie zna żadnego z tych trzech języków?
Proszę o pomoc.
Działania na zbiorach
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 430
- Rejestracja: 13 lut 2014, 22:12
- Otrzymane podziękowania: 186 razy
- Płeć:
Najlepiej narysować zbiory Vienna (czyli koła) i oznaczmy:
\(A\) - osoby znające język angielski, \(|A|=46\)
\(F\) - osoby znające język francuski, \(|F|=35\)
\(R\) - osoby znające język rosyjski.
Co wiemy:
(I) 9 zna te trzy języki \(|A \cap F \cap R|=9\)
(II) 21 zna angielski i francuski \(|A \cap F|=21\)
(III) 28 zna angielski i rosyjski \(|A \cap R|=28\)
(IV) 34 zna rosyjski a nie zna francuskiego \(|R \bez F|=34\)
Analiza: (I) i (II) i \((A \cap F\cap R) \subset (A \cap F)\):
\(|(A \cap F) \bez R|=21-9=12\)
(I) i (III) i \((A \cap F\cap R) \subset (A \cap R)\):
\(|(A \cap R) \bez F|=28-9=19\)
Teraz sam angielski znają:
(V) \(|A \bez \left[ (A \cap F) \bez R) \cup (A \cap R)\right] |=46-12-28=6\)
Zbiory: (V) i (IV) i F są rozłączne, ale ich suma daje \(A \cup F \cup R\)
Tak, więc ostatecznie: \(|A \cup F \cup R|=6+35+34=75\)
\(|\Omega \bez (A \cup F \cup R)|=146-75=71\)
Odp: 71 osób nie zna żadnego z trzech języków.
\(A\) - osoby znające język angielski, \(|A|=46\)
\(F\) - osoby znające język francuski, \(|F|=35\)
\(R\) - osoby znające język rosyjski.
Co wiemy:
(I) 9 zna te trzy języki \(|A \cap F \cap R|=9\)
(II) 21 zna angielski i francuski \(|A \cap F|=21\)
(III) 28 zna angielski i rosyjski \(|A \cap R|=28\)
(IV) 34 zna rosyjski a nie zna francuskiego \(|R \bez F|=34\)
Analiza: (I) i (II) i \((A \cap F\cap R) \subset (A \cap F)\):
\(|(A \cap F) \bez R|=21-9=12\)
(I) i (III) i \((A \cap F\cap R) \subset (A \cap R)\):
\(|(A \cap R) \bez F|=28-9=19\)
Teraz sam angielski znają:
(V) \(|A \bez \left[ (A \cap F) \bez R) \cup (A \cap R)\right] |=46-12-28=6\)
Zbiory: (V) i (IV) i F są rozłączne, ale ich suma daje \(A \cup F \cup R\)
Tak, więc ostatecznie: \(|A \cup F \cup R|=6+35+34=75\)
\(|\Omega \bez (A \cup F \cup R)|=146-75=71\)
Odp: 71 osób nie zna żadnego z trzech języków.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są jedynie trudniejsze do wykonania.
Czegoś nie rozumiesz. Po prostu zapytaj...
Czegoś nie rozumiesz. Po prostu zapytaj...