zadania - zasada właczeń i wyłączeń

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bongo+
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 10 mar 2016, 08:28
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

zadania - zasada właczeń i wyłączeń

Post autor: bongo+ »

Spośród 90 studentów planuje w czasie wakacji uczyć się Statystyki lub Matematyki Dyskretnej lub pracować. 30 spośród nich zamierza pracować (niektórzy z nich również uczyć się). Spośród 46, którzy planują uczyć się Matematyki Dyskretnej, 6 planuje również pracować. Wśród 64, którzy planują uczyć się Statystyki, 14 planuje również pracować. Ilu jest takich, którzy planują w czasie wakacji uczyć się Matematyki Dyskretnej i Statystyki i również pracować jeśli 35 zamierza uczyć się Statystyki i Matematyki Dyskretnej?

Czy dobrze myśle:
\(|P|=30\)
\(|M|=46\)
\(|S|=64\)
\(|M \cap P|=6\)
\(|S \cap P|=14\)
\(|S \cap M|=35\)
\(|S \cup M \cup P|=90\)
\(|S \cap M \cap P|=?\)
i policzyć ze wzoru na liczność sumy 3 zbiorów:
\(|S \cup M \cup P|=|S|+|M|+|P|-|M \cap P|-|S \cap P|-|S \cap M|+|S \cap M \cap P|\)

Czy może jest tu jakiś haczyk?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Nie ma haczyka, rozumowanie poprawne i prowadzi do prawidłowego wyniku.
ODPOWIEDZ