Znajdź funkcje tworzącą

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bongo+
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 10 mar 2016, 08:28
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Znajdź funkcje tworzącą

Post autor: bongo+ »

Znajdź funkcje tworzącą ciągu
a. \(an=7 \cdot 5^n+1, n=0,1,...\)
b. \(an=3n-3, n=0,1,...\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Funkcja tworząca \(G(x) \text{ dla ciągu } (g_n)= (g_0, g_1, g_2, \ldots)\) jest zdefiniowana jako \[G(x)=\sum_{n=0}^\infty g_n x^n.\] W czym problem?
ODPOWIEDZ