równanie rekurencyjne

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gollum
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 432
Rejestracja: 10 mar 2010, 13:05
Podziękowania: 339 razy

równanie rekurencyjne

Post autor: gollum »

Dane jest równanie rekurencyjne:
\(a_0=1\)
\(a_n=3a_{n-1} -4\)
Ciąg będący rozwiązaniem tego równania:
[tak/nie] jest ciąg geometryczny
[tak/nie] jest ciąg malejący
[tak/nie] ma wszystkie wyrazy dodatnie
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: równanie rekurencyjne

Post autor: Panko »

ten ciąg ( wzór ogólny ) to \(a_n=-3^n +2\)
Czyli :
nie
tak
nie
ODPOWIEDZ