Prawdą jest, że dla dowolnych liczb naturalnych a, b
[tak/nie] \(a|b^2 \So a|b\)
[tak/nie] liczba postaci 12341234....1234 (złożona z 35 grup) jest podzielna przez 3
[tak/nie] \(3|2^{32} -1\)
Prawdą jest że:
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Prawdą jest że:
takgollum pisze:Prawdą jest, że dla dowolnych liczb naturalnych a, b
[tak/nie] \(a|b^2 \So a|b\)
niegollum pisze:[tak/nie] liczba postaci 12341234....1234 (złożona z 35 grup) jest podzielna przez 3
takgollum pisze:[tak/nie] \(3|2^{32} -1\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Prawdą jest że:
\(a|b^2\) \(\So\)\(a|b\)
nie : np
\(2^2 \cdot 3|6^2\) ale\(\\) \(2^2 \cdot 3\) NIe dzieli \(6\)
nie : np
\(2^2 \cdot 3|6^2\) ale\(\\) \(2^2 \cdot 3\) NIe dzieli \(6\)