Niech A i B będą dowolnymi zbiorami zawartymi w zbiorze X.

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gollum
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 432
Rejestracja: 10 mar 2010, 13:05
Podziękowania: 339 razy

Niech A i B będą dowolnymi zbiorami zawartymi w zbiorze X.

Post autor: gollum »

Niech A i B będą dowolnymi zbiorami zawartymi w zbiorze X. Wówczas prawdziwa jest równość:
[tak/nie] \((A \cap B)' = A' \cap B'\)
[tak/nie] \((A \bez B) \cup (A \cap B)=B\)
[tak/nie] \(A' \cap A= \emptyset\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Niech A i B będą dowolnymi zbiorami zawartymi w zbiorze

Post autor: radagast »

gollum pisze:Niech A i B będą dowolnymi zbiorami zawartymi w zbiorze X. Wówczas prawdziwa jest równość:
[tak/nie] \((A \cap B)' = A' \cap B'\)
nie
gollum pisze:[tak/nie] \((A \bez B) \cup (A \cap B)=B\)
tak
gollum pisze:[tak/nie] \(A' \cap A= \emptyset\)
tak
lambda
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
Otrzymane podziękowania: 148 razy
Płeć:

Re: Niech A i B będą dowolnymi zbiorami zawartymi w zbiorze

Post autor: lambda »

radagast pisze:
gollum pisze:Niech A i B będą dowolnymi zbiorami zawartymi w zbiorze X. Wówczas prawdziwa jest równość:
gollum pisze:[tak/nie] \((A \bez B) \cup (A \cap B)=B\)
tak

Tu będzie NIE, gdyż \(\ (A \bez B) \cup ( A \cap B)=A\).
ODPOWIEDZ