Hej, mam takie zadanie:
Wyznaczyć dziedzinę i zbiór wartości funkcji f = {(1,{1}), (2,{1,2}), (3,{1,2,3})} oraz przeciwobraz {1,2,3}.
Wyszło mi coś takiego:
Df: {1,2,3}
Rf: {{1}, {1,2}, {1,2,3}}
natomiast nie jestem pewien co z przeciwobrazem: \(\emptyset\) czy {3}, ktoś podpowie?
Przeciwobraz
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 462
- Rejestracja: 31 sty 2011, 23:03
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 203 razy
- Płeć:
Re: Przeciwobraz
\(\left\{ 1,2,3\right\}\) jest wartością funkcji
Przeciwobraz zbioru jednoelementowego \(\left\{ \left\{1,2,3 \right\} \right\}\) to zbiór \(\left\{3 \right\}\)
liczby \(1,2,3\)nie są wartościami tej funkcji..więc przeciwobraz zbioru trzyelementowego \(\left\{1,2,3 \right\}\) jest zbiorem pustym
Przeciwobraz zbioru jednoelementowego \(\left\{ \left\{1,2,3 \right\} \right\}\) to zbiór \(\left\{3 \right\}\)
liczby \(1,2,3\)nie są wartościami tej funkcji..więc przeciwobraz zbioru trzyelementowego \(\left\{1,2,3 \right\}\) jest zbiorem pustym