Dowód indukcyjny

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
djarta
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 104
Rejestracja: 27 maja 2014, 17:30
Lokalizacja: Łapy
Podziękowania: 6 razy
Płeć:
Kontakt:

Dowód indukcyjny

Post autor: djarta »

Udowodnij indukcyjnie, że \(\forall n \in \nn\) \(\sum_{k=1}^{n}\) \(2*3^k-1 = 3^n-1\)

(k-1) jest w potędze
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Dowód indukcyjny

Post autor: radagast »

djarta pisze:Udowodnij indukcyjnie, że \(\forall n \in \nn\) \(\sum_{k=1}^{n}\) \(2*3^k-1 = 3^n-1\)

(k-1) jest w potędze
\(\displaystyle\forall n \in \nn :\sum_{k=1}^{n}\) \(2*3^{k-1} = 3^n-1\)
\(1^ \circ\)
dla \(n=1\)
\(\displaystyle L=\sum_{k=1}^{1}2*3^{k-1} = 2*3^{1-1}=2*3^0=2=3^1-1=P\)
\(2^ \circ\)
założenie indukcyjne
\(\displaystyle \exists n \in \nn : \sum_{k=1}^{n}\) \(2*3^{k-1} = 3^n-1\)
pokażemy , że
\(\displaystyle \sum_{k=1}^{n+1}\) \(2*3^{k-1} = 3^{n+1}-1\)
Dowód:
\(\displaystyle L= \sum_{k=1}^{n+1} 2 \cdot 3^{k-1} = \sum_{k=1}^{n} 2 \cdot3^{k-1} +2*3^{n}= 3^n-1 +2*3^{n}=3 \cdot 3^n-1=3^{n+1}-1=P\)

CBDO
ODPOWIEDZ