nie wprost

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gollum
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 432
Rejestracja: 10 mar 2010, 13:05
Podziękowania: 339 razy

nie wprost

Post autor: gollum »

wykazać następujące twierdzenie korzystając z metody nie wprost. Liczba \(log_2 3\) jest niewymierna.

BARDZO PROSZE O POMOC.
lambda
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
Otrzymane podziękowania: 148 razy
Płeć:

Post autor: lambda »

Dowód nie wprost:
Hipoteza: \(log_23=w\) gdzie \(w \in Q\) oraz \(w= \frac{p}{q}\) gdzie \(p,q \in Z\)

\(log_23=w \iff 2^w=3 \iff 2^ \frac{p}{q}=3 \iff 2^p=3^q \to sprzeczność\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

lambda pisze:Dowód nie wprost:
Hipoteza: \(log_23=w\) gdzie \(w \in Q\) oraz \(w= \frac{p}{q}\) gdzie \(p,q \in Z\)

\(log_23=w \iff 2^w=3 \iff 2^ \frac{p}{q}=3 \iff 2^p=3^q \to sprzeczność\)
ja jeszcze dopowiem jaka to jest sprzeczność:
w rozkładzie na czynniki pierwsze liczby \(2^p\) występuję wyłącznie dwójki, w rozkładzie na czynniki pierwsze liczby \(3^p\) występuję wyłącznie trójki. To właśnie daje sprzeczność z jednoznacznością rozkładu liczby na czynniki pierwsze.
Sprzeczności nie ma wyłącznie wtedy gdy \(p=q=0\) ale wtedy .... ( i tu dopowiedz sobie sam )
ODPOWIEDZ