Indukcja matematyczna.

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rutek194
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 61
Rejestracja: 21 gru 2013, 12:24
Podziękowania: 56 razy
Płeć:

Indukcja matematyczna.

Post autor: Rutek194 »

Witam,
Jak poradzić sobie z tym zadaniem?

Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n>1, zachodzi:

\(\frac{ \sqrt{2} }{1} + \frac{ \sqrt{3} }{2} + ... + \frac{ \sqrt{n} }{n-1} > \sqrt{n-1}\)

Jakieś porady? Na co zwracać uwagę?
lambda
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
Otrzymane podziękowania: 148 razy
Płeć:

Post autor: lambda »

1. Sprawdzasz, czy nierówność jest prawdziwa dla n=2.
2. Zakładając, że nierówność jest prawdziwa dla dowolnego n, sprawdzasz czy jest też prawdziwa dla n+1.
ODPOWIEDZ