Wartościowanie schematu zdań

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Nabu
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 23 paź 2015, 13:36
Podziękowania: 9 razy

Wartościowanie schematu zdań

Post autor: Nabu »

Przyjmując V = {p,q,p0,p1,...} oraz w(q) = 1, w(p) = 0, w(pi) = 0 wykonać wartościowanie schematu
(~p)=>(q˄(p˅q))

Zrobiłem to tak:

I. w*((~p) => (q^(p v q))) ≡5
II. w*((~p)) → w*((q^(p v q))) ≡1
III. w*(~p) → w*((q^(p v q))) ≡2
IV. ¬w*(p) → w*((q^(p v q))) ≡0
V. ¬w(p) → w*((q^(p v q))) ≡1
VI. ¬w(p) → w*(q^(p v q)) ≡3
VII. ¬w(p) → (w*(q) ᴨ w*(p v q)) ≡0
VIII. ¬w(p) → (w(q) ᴨ w*(p v q)) ≡0
IX. ¬w(p) → (w(q) ᴨ w(p v q)) ≡tabela
X. ¬(1) → (0 ᴨ 1) ≡ tabela
XI. 0 → 0 ≡ 1
Czy ktoś mógłby sprawdzić, czy dobrze to rozumiem?
ODPOWIEDZ