Rysunek jak dowód twierdzenia

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sona
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 23 lis 2015, 21:26

Rysunek jak dowód twierdzenia

Post autor: sona »

1 + 2 + 1 = 4 = 2^2,
1 + 2 + 3 + 2 + 1 = 9 = 3^2,
1 + 2 + 3 + 4 + 3 + 2 + 1 = 16 = 4^2.

Tak jest ogólnie:

1 + 2 + 3 + … + (n – 1) + n + (n – 1) + … + 3 + 2 + 1 = n^2.

Zadanie polega na skonstruowaniu graficznego uzasadnienia tego wzoru (czyli trzeba zrobić i przesłać rysunek, który będzie sugerował, że to prawda).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Myślę , że chodzi o coś takiego :
ScreenHunter_775.jpg
ScreenHunter_775.jpg (7.15 KiB) Przejrzano 1685 razy
Pewnie Ci na dydaktykę potrzebne :?
ODPOWIEDZ