Zasada indukcji zupełnej - silnia

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Karol_2015
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 15 lis 2015, 18:44
Podziękowania: 6 razy

Zasada indukcji zupełnej - silnia

Post autor: Karol_2015 »

Witam, mam problem z udowodnieniem następującego równania:

\(\forall n \ge 4\ \ \ \ \ k!>2^{k}\)

Proszę o pomoc.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(1^ \circ\)
dla \(k=4\):
\(4!=24>16=2^4\) OK
\(2^ \circ\)
zał ind:
\(\exists n \ge 4\ \ \ \ \ k!>2^{k}\)
teza
\((k+1)!>2^{k+1}\)

dowód
\((k+1)!=k!(k+1)>2^k(k+1)>2^k \cdot 2=2^{k+1} \So (k+1)!>2^{k+1}\)
CBDO
Karol_2015
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 15 lis 2015, 18:44
Podziękowania: 6 razy

Post autor: Karol_2015 »

Nie rozumiem dowodu...
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

dowód zawiera 4 przejścia (dwie równości i dwie nierówności). Której nie rozumiesz ?
A jeśli nie rozumiesz samej indukcji, to już grubsza sprawa. Bez udziału własnego się nie obejdzie :(.
Karol_2015
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 15 lis 2015, 18:44
Podziękowania: 6 razy

Post autor: Karol_2015 »

Nie nie, radagast, ja prawie wszystko rozumiem, ale dochodzę do etapu \(k!(k+1)>2k(k+1)\) wiem, skąd się wzięło, co z \(2k(k+1)\)?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

Karol_2015 pisze:Nie nie, radagast, ja prawie wszystko rozumiem, ale dochodzę do etapu \(k!(k+1)>2k(k+1)\) wiem, skąd się wzięło, co z \(2k(k+1)\)?
\(k!(k+1)>2^k(k+1)\)
Jeśli masz na myśli ten etap to jest to wprost z założenia indukcyjnego (pomnóż je przez \((k+1)\) )
Karol_2015
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 15 lis 2015, 18:44
Podziękowania: 6 razy

Post autor: Karol_2015 »

Tak tak tak, ale dalej jest \(2k(k+1)>2k⋅2=2^{k+1}\) jak z tego ma wyjść efekt końcowy? \((k+1)!>2^{k+1}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

Karol_2015 pisze:Tak tak tak, ale dalej jest \(2k(k+1)>2k⋅2=2^{k+1}\) jak z tego ma wyjść efekt końcowy? \((k+1)!>2^{k+1}\)
Masz na myśli :
\(2^k(k+1)>2^k⋅2=2^{k+1}\) ,( bo tak u mnie jest napisane)
Przecież \(k+1>2\), prawda? I dalej
\(2^k \cdot 2=2^{k+1}\), prawda?
No i na koniec: relacje > oraz = są przechodnie . Zatem mamy co trzeba ("efekt końcowy") :)
Karol_2015
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 15 lis 2015, 18:44
Podziękowania: 6 razy

Post autor: Karol_2015 »

Dziękuję bardzo :)
ODPOWIEDZ