indukcja

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matfizek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 05 mar 2015, 18:20
Podziękowania: 2 razy

indukcja

Post autor: matfizek »

1) dla
\(\ x_1 , ... ,x_n >0\) oraz \(\ x_1 + x_2 +... +x_n \ge n\) (\(\ n \ge 2)\)
udowodnij że
\(\ x_1 * x_2* ... *x_n = 1\)
2) udowodnij że dla \(\ n \ge 2\) , \(\ n \in \nn\) :
a) \(\ n! < ( \frac{n+1}{2})^n\)
b)\(\ (n!)^2 <( \frac{(n+1)*(2n+1)}{6})^n\)
ODPOWIEDZ