Symetryczność relacji

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lola_1993
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 22 paź 2015, 06:59
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Symetryczność relacji

Post autor: Lola_1993 »

Cześć :) Mam do Was wielką prośbę :) Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zbadać symetryczność relacji ? Znam definicje, ale jak siadam do zadania to nagle widzę ciemność :P Może podam przykład i napiszę z czym mam największy problem :)

\(x, y \in C, xRy \Leftrightarrow |x| + |y| \neq 3\)

Wiem, że symetryczność polega na tym, że jeżeli \(xRy \Leftrightarrow yRx\). Tylko teraz nie wiem jak to udowodnić.. Przejrzałam kilkanaście zadań na tym forum i wszędzie pisaliście, że ta własność ma się zgadzać dla dowolnej pary liczb z danego zbioru.. np. x = 2 i y = 4.. tutaj się zgadza, ale np. jak podstawię x = 1 i y = 2 to już się nie zgadza.. znalazłam kontrprzykład a w książce w odpowiedziach mam napisane, że ta relacja jest symetryczna i nie wiem dlaczego.. Będę bardzo wdzięczna jeżeli ktokolwiek mnie naprowadzi jak zabrać się za sprawdzanie symetryczności relacji (albo napisał co najpierw przejrzeć aby to jakoś lepiej zrozumieć) :) A najlepiej jakby mi wyjaśnił to krok po kroku, bo czuję się na zajęciach jak totalny ziemniak :cry:

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc :wink:
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Symetryczność relacji

Post autor: radagast »

@Lola, to jest bardzo prosta sprawa. Twoje relacja jest symetryczna, bo jeśli \(|x|+|y| \neq 3\) to \(|y|+|x| \neq 3\) . I nie jest prawdą , że
Lola_1993 pisze:... jak podstawię x = 1 i y = 2 to już się nie zgadza..
\(|1|+|2|=|2|+|1|\) czyli ani nie \(xRy\), ani nie \(yRx\)
Lola_1993
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 22 paź 2015, 06:59
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Symetryczność relacji

Post autor: Lola_1993 »

A ta 3 odgrywa jakąś rolę tutaj ? Może zmyliło mnie to, że ubzdurałam sobie, że ma wyjść 3 ? W każdym razie bardzo dziękuję :)
ODPOWIEDZ