Relacja równoważności

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gollum
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 432
Rejestracja: 10 mar 2010, 13:05
Podziękowania: 339 razy

Relacja równoważności

Post autor: gollum »

Relacja równoważności w zbiorze liczb całkowitych jest relacja R zdefiniowana następująco:
[TAK / NIE] \(\forall _{a,b \in Z } \ aRb \iff a - b =1\)
[TAK / NIE] \(\forall _{a,b \in Z } \ aRb \iff a^2+b^2=2ab\)
[TAK / NIE] \(\forall _{a,b \in Z } \ aRb \iff a b < 0\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Nie (nie jest spójna)
Tak (\(aRb \iff a^2-2ab+b^2=0 \iff (a-b)^2=0 \iff a=b\))
Nie (nie jest spójna)
gollum
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 432
Rejestracja: 10 mar 2010, 13:05
Podziękowania: 339 razy

Post autor: gollum »

dzięki wielkie, nie miałam pewności :)
ODPOWIEDZ