Największa liczba dwcyfrowa

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gollum
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 432
Rejestracja: 10 mar 2010, 13:05
Podziękowania: 339 razy

Największa liczba dwcyfrowa

Post autor: gollum »

Największą liczbą dwucyfrową x spełniająca kongruencje \(3x \equiv 27(mod 24)\) jest ?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(3x=k\cdot 24+27=(k+1)\cdot24+3 \iff x=(k+1)\cdot8+1\)
Najmniejszą liczbę dwucyfrową otrzymamy kładąc k=1 \(\So x=17\)
gollum
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 432
Rejestracja: 10 mar 2010, 13:05
Podziękowania: 339 razy

Post autor: gollum »

a możesz mi wyjaśnić jak do tego doszedłeś? :) bo nie bardzo rozumiem..
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Czego, przepraszam nie rozumiesz.
Korzystam:
- z def. kongruencji: \(a\equiv b\,\, (\mod 24) \iff a-b=k\cdot24 \iff a=k\cdot24+b\)
- z dzielenia obustronnego przez 3
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re:

Post autor: panb »

..........
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Podstaw kolejno
\(k=2\\wtedy\\x=25\)
Masz równość:
\(3\cdot 25=27(mod24)\\
75=3\cdot 24+3\;\;\;\;\;i\;\;\;\;27=1\cdot 24+3\)


\(k=3\\wtedy\\x=33\)
Masz równość;
\(3\cdot 33=27(mod.24)\\99=4\cdot 24+3\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
gollum
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 432
Rejestracja: 10 mar 2010, 13:05
Podziękowania: 339 razy

Re:

Post autor: gollum »

Galen pisze:Podstaw kolejno
\(k=2\\wtedy\\x=25\)
Masz równość:
\(3\cdot 25=27(mod24)\\
75=3\cdot 24+3\;\;\;\;\;i\;\;\;\;27=1\cdot 24+3\)


\(k=3\\wtedy\\x=33\)
Masz równość;
\(3\cdot 33=27(mod.24)\\99=4\cdot 24+3\)
a to co wnosi? ;)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Masz odpowiedź do zadania.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
gollum
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 432
Rejestracja: 10 mar 2010, 13:05
Podziękowania: 339 razy

Post autor: gollum »

ach dobra.. więc to będzie 17 ty tylko pokazałeś mi na przykładach dalszych jak to się oblicza ;) tak? dzięki:)
ODPOWIEDZ