działanie w zbiorze G zdefiniowane następująco \(\forall _{x,y \in G} x \circ y=x^2+y\) jest wewnętrzne w zbiorze G, jeżeli:
wybrać jedna lub wiecej odpowiedzi:
a) G=(0,1)
b) G=(1,nieskonczoność)
c)G=R\{0}
d)G=R\{1}
i prosze o wyjasnienie dlaczego tak.
działanie w zbiorze G
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: działanie w zbiorze G
a) fałsz
\(x=1\\y=1\\
x \circ y=1+1=2\notin G\)
b)
prawda
c)
fałsz
\(x=1\\
y=-1\\
x\circ y=1-1=0\notin G\)
d) fałsz
\(x=\frac{1}{2}\\
y=\frac{3}{4}\\
x\circ y=\frac{1}{4}+\frac{3}{4}\notin G\)
\(x=1\\y=1\\
x \circ y=1+1=2\notin G\)
b)
prawda
c)
fałsz
\(x=1\\
y=-1\\
x\circ y=1-1=0\notin G\)
d) fałsz
\(x=\frac{1}{2}\\
y=\frac{3}{4}\\
x\circ y=\frac{1}{4}+\frac{3}{4}\notin G\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę