pięć cyfr ze zbioru - ile kombinacji

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gollum
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 432
Rejestracja: 10 mar 2010, 13:05
Podziękowania: 339 razy

pięć cyfr ze zbioru - ile kombinacji

Post autor: gollum »

Pięć cyfr ze zbioru {0,1,2,3,4,5} ile kombinacji do utworzenia? czy jest na to jakiś wzór?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: pięć cyfr ze zbioru - ile kombinacji

Post autor: radagast »

gollum pisze:Pięć cyfr ze zbioru {0,1,2,3,4,5} ile kombinacji do utworzenia? czy jest na to jakiś wzór?
no pewnie, że jest : \({ 6\choose 5} = \frac{6!}{5! \cdot (6-5)!} =6\)
gollum
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 432
Rejestracja: 10 mar 2010, 13:05
Podziękowania: 339 razy

Post autor: gollum »

a możesz mi jakoś wyjaśnić dlaczego bierzemy kombinacje bez powtórzeń? ;)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Właściwie, to nie wiem dlaczego. Pisałeś o kombinacjach, skoro nie było mowy o powtórzeniach, to przyjęłam bez powtórzeń.
Z powtórzeniami byłoby: \({ 5+6-1\choose 5}= { 10\choose 5}=252\)
ODPOWIEDZ