Czy prawdą jest że:

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gollum
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 432
Rejestracja: 10 mar 2010, 13:05
Podziękowania: 339 razy

Czy prawdą jest że:

Post autor: gollum »

\((2^{16}+1)(2^{64}-1)\)
prawda czy fałsz? wydaje mi sie że prawda, ale proszę o potwierdzenie.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To nie jest zdanie. Popraw.
gollum
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 432
Rejestracja: 10 mar 2010, 13:05
Podziękowania: 339 razy

Re: Czy prawdą jest że:

Post autor: gollum »

gollum pisze:\((2^{16}+1)|(2^{64}-1)\)
prawda czy fałsz? wydaje mi sie że prawda, ale proszę o potwierdzenie.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

prawda, bo \(2^{64}-1= \left( 2^{32}-1\right) \left( 2^{32}+1\right)=\left( 2^{16}-1\right)\left( 2^{16}+1\right) \left( 2^{32}+1\right)\)

czyli \(\left( 2^{16}+1\right)\) dzieli \(2^{64}-1\).
ODPOWIEDZ