liczba sposobów jakimi można rozmieścić 5 ponumerowanych kul w 2 identycznych pudełkach, tak aby żadne pudełko nie pozostało puste jest równa?
jak to obliczyć można prosić krok po kroku bym mogła to zrozumieć?
5 ponumerowanych kul w 2 identycznych pudełkach
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Pierwsza kula ma do wyboru dwa pudełka
druga też dwa
trzecia też dwa
czwarta też dwa
piąta też ma do wyboru dwa pudełka
Razem jest \(2^5-2=30\)
Od wszystkich \(2^5=32\) możliwości rozmieszczania kul odejmuję sytuację
w której wszystkie wpadły do jednego pudełka (pierwszego lub drugiego).
druga też dwa
trzecia też dwa
czwarta też dwa
piąta też ma do wyboru dwa pudełka
Razem jest \(2^5-2=30\)
Od wszystkich \(2^5=32\) możliwości rozmieszczania kul odejmuję sytuację
w której wszystkie wpadły do jednego pudełka (pierwszego lub drugiego).
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: 5 ponumerowanych kul w 2 identycznych pudełkach
Ale w treści jest : dwóch identycznych pudełkach.
Czy nie powinno być \(\\) \(\\) \(2^4 -1=15\) \(?\)
Czy nie powinno być \(\\) \(\\) \(2^4 -1=15\) \(?\)
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Fakt,te pudełka są identyczne
Dziękuję Ci Panko
To mamy możliwe rozmieszczenia:
1)
1 kula w jednym pudełku i 4 kule w drugim
Tu jest 5 możliwości wyboru tej jednej,reszta wpada do drugiego pudełka.
Rozmieszczenie 4 w jednym i 1 w drugim jest tożsame z poprzednią sytuacją,czyli
nie wnoszą nic nowego.
2)
2 kule w jednym i 3 w drugim
Tu jest \({5 \choose 2}= \frac{5!}{2!\cdot 3!}=10\) możliwości wyboru dwóch,reszta
wpada do drugiego pudełka.
Rozmieszczenie 3 w pierwszym i 2 w drugim jest tożsame,bo pudełka są identyczne.
Razem jest \(5+10=15\) sposobów rozmieszczenia .
Dziękuję Ci Panko
To mamy możliwe rozmieszczenia:
1)
1 kula w jednym pudełku i 4 kule w drugim
Tu jest 5 możliwości wyboru tej jednej,reszta wpada do drugiego pudełka.
Rozmieszczenie 4 w jednym i 1 w drugim jest tożsame z poprzednią sytuacją,czyli
nie wnoszą nic nowego.
2)
2 kule w jednym i 3 w drugim
Tu jest \({5 \choose 2}= \frac{5!}{2!\cdot 3!}=10\) możliwości wyboru dwóch,reszta
wpada do drugiego pudełka.
Rozmieszczenie 3 w pierwszym i 2 w drugim jest tożsame,bo pudełka są identyczne.
Razem jest \(5+10=15\) sposobów rozmieszczenia .
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Możesz też skorzystać z pierwszej propozycji rozwiązania,ale tam pudełka były rozróżnialne
dlatego wynik był:
\(2^5-2=30\)
Jeśli uznajemy,że pudełka nie są rozróżnialne,to poprzedni wynik trzeba podzielić przez 2.
Mamy poprawny wynik:
\(\frac{2^5-2}{2}=\frac{2^5}{2}-\frac{2}{2}=2^4-1=15\)
dlatego wynik był:
\(2^5-2=30\)
Jeśli uznajemy,że pudełka nie są rozróżnialne,to poprzedni wynik trzeba podzielić przez 2.
Mamy poprawny wynik:
\(\frac{2^5-2}{2}=\frac{2^5}{2}-\frac{2}{2}=2^4-1=15\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.