Czy prawdziwe jest zdanie logiczne:

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gollum
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 432
Rejestracja: 10 mar 2010, 13:05
Podziękowania: 339 razy

Czy prawdziwe jest zdanie logiczne:

Post autor: gollum »

Czy prawdziwe jest zdanie logiczne:
TAK, NIE i dlaczego.
\((2+2=5)=>(3>1)\)
\(\forall _{x \in R} x^2+4x+4>0\)
\(\exists _{x \in Z} [\frac{(x-1)}{2} ]=[\frac{x}{2} ]\) (ograniczenie z dołu.. nie wiem jak to w LaTexie zrobić..)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Czy prawdziwe jest zdanie logiczne:

Post autor: radagast »

gollum pisze:Czy prawdziwe jest zdanie logiczne:
TAK, NIE i dlaczego.
\((2+2=5)=>(3>1)\)
tak , bo poprzednik implikacji jest fałszywy ( z fałszu wynika wszystko)
gollum pisze:\(\forall _{x \in R} x^2+4x+4>0\)
nie, bo istnieje \(x \in R\) dla którego to nie jest prawda (\(x=-2\))
gollum pisze:\(\exists _{x \in Z} [\frac{(x-1)}{2} ]=[\frac{x}{2} ]\) (ograniczenie z dołu.. nie wiem jak to w LaTexie zrobić..)
a tego zdania nie rozumiem więc nie wiem czy jest prawdziwe czy fałszywe :(
ODPOWIEDZ