1.\(x^2+y^2=0\)
2.\(R={z \in C : Im z =0}\)
3.\(|N|=|R|\)
dlaczego są albo dlaczego nie są?
zdaniem logicznym jest:
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
pierwsze nie jest zdaniem , bo nie można powiedzieć czy to prawda czy fałsz.
drugie, jeśli chciałaś napisać: \(R= \left\{z \in C : Im z =0 \right\}\) to to jest zdanie i to prawdziwe
trzecie też jest zdaniem tyle , że fałszywym (moc zbioru liczb naturalnych jest inna niż moc zbioru liczb rzeczywistych).
drugie, jeśli chciałaś napisać: \(R= \left\{z \in C : Im z =0 \right\}\) to to jest zdanie i to prawdziwe
trzecie też jest zdaniem tyle , że fałszywym (moc zbioru liczb naturalnych jest inna niż moc zbioru liczb rzeczywistych).
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re:
To jest zdanie logiczne.gollum pisze:w pierwszym to było jeszcze;
1.\(x^2+y^2=0<=> (x=0 \wedge y=0)\)
nie dokończyłam..
Zdanie jest prawdziwe.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.