dowód nie wprost

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
michal93pol
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 24 cze 2015, 13:06
Płeć:

dowód nie wprost

Post autor: michal93pol »

Mam takie zadanie próbuje je udowodnić metodą nie wprost, ale jakoś nie wychodzi: Udowodnij twierdzenie "jeśli pewne dwie liczby naturalne są równe 3 modulo 5, to ich iloczyn jest równy 4 modulo 5". Jaki rodzaj dowodu został wykorzystany.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

A nie chcesz wprost ?
\(a=5k+3\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;b=5m+3\;\;\;\;a,b,k,m\in C\)
\(a\cdot b=(5k+3)(5m+3)=25km+15k+15m+9=5(3km+3k+3m+1)+4=5 t+4\\t=3km+3k+3m+1\;\;więc\;\;t\in C\)
Iloczyn \(a b\) równy jest 4 modulo 5.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ