Zbiory i tautologie

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rutek194
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 61
Rejestracja: 21 gru 2013, 12:24
Podziękowania: 56 razy
Płeć:

Zbiory i tautologie

Post autor: Rutek194 »

Kochani mam problem z tymi zadaniami. Nie chodzi mi o rozwiązanie obu przykładów w pierwszym. Ba w ogóle wynik jako taki mnie interesuje, bo odpowiedzi mam, tylko nie rozumiem jak do nich wyjść. Mógłby ktoś mi przedstawić jak powinienem rozwiązywać tego typu zadania?

Zad. 1 Uzupełnij poniższe formuły odpowiednimi spójnikami tak, aby powstały tautologie.

(a) \([(~(r …… (~q))) …… p] ↔ [(~p) …… (r …… q)]\)

(b) \([(q …… (~p)) …… (p …… r)] ↔ [p …… (q …… r)]\)

Zad. 2 Przedstaw przykład zbiorów A, B, C \(\subset\) {1, 2, 3, 4}, dla których następująca formuła staje się zdaniem prawdziwym:
\([(A \cap (B \bez C)) \cup (C \cap B) = A \cup C] \wedge [A ≠ C \cap B] \wedge [(C \bez A) \cap B ≠ \emptyset ] \wedge [A \cap C ≠ \emptyset ] \wedge\)
\([B ≠ A \cup C]\)

A = …………………… B = …………………… C = ……………………
ODPOWIEDZ