Teoria liczb div mod

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kartka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 19 lut 2015, 12:13
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Teoria liczb div mod

Post autor: kartka »

Czy mógłby ktoś mi pomóc? Bo nie wiem jak się za to zabrać :?

a) Proszę obliczyć liczbę n, dla której:
(n div 5 = - 200) \(\wedge\)(n mod 5 = 1)

b) Dla n z części (a) proszę obliczyć dwie ostatnie cyfry liczby \(n^{30}\)
Wskazówka: w przypadku braku wyniku w części (a) proszę przyjąć n = 9999.
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: Teoria liczb div mod

Post autor: Panko »

\(-999=(-200)*5+1\) \(\\) czyli \(\\) \(\\)\(n=-999 \notin N\)
\(n\)\(=\)\((\)\(\\) \(n\) \(\\)\(div\) \(\\)\(5\)\()\)\(\\) \(*\)\(5\) \(+\)\((\) \(n\)\(\\)\(mod\) \(\\)\(5\)\()\)
kartka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 19 lut 2015, 12:13
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Post autor: kartka »

Dzięki za pomoc :)
ODPOWIEDZ