Niech n = \(z_{5}z_{4}z_{3}z_{2}z_{1}z_{0}\)oznacza liczbę sześciocyfrową.
Proszę obliczyć warunek dla cyfr \(z_{0}, z_{1}\),...,\(z_{5}\), który musi być spełniony, by liczba \(z_{5}z_{4}z_{3}z_{2}z_{1}z_{0}\) była podzielna przez 12.
Czy mógłby mi ktoś pomóc z tym zadaniem? Będę wdzięczny.
Teoria liczb
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Z tw, ze \(a \equiv b (\text{mod} m) \So f(a) \equiv f(b)(\text{mod}m)\) mamy
\(1000 \equiv 4(\text{mod} 12)\)
Nasza liczbe zapisujemy jako \(N=z_2z_1zo+1000\cdot z_5z_4z_3\) i przyjmujemy \(f(x)=z_2z_1z_0+x \cdot z_5z_4z_3\) czyli \(f(1000)=N\)
Stad \(f(1000) \equiv f(4) (\text{mod} m)\)
Zatem \(N \equiv z_2z_1z_0+4z_5z_4z_3(\text{mod} 12)\)
Czyli liczba szesciocyfrowa jest podzielna przez 12 jezeli suma jej trzech ost cyfr i czterokrornosc 3 pozostalych jest podzielna przez 12.
Np liczba 308040 jest podzielna przez.12 bo \(40+4 \cdot 308=1272=12 \cdot 106\)
\(1000 \equiv 4(\text{mod} 12)\)
Nasza liczbe zapisujemy jako \(N=z_2z_1zo+1000\cdot z_5z_4z_3\) i przyjmujemy \(f(x)=z_2z_1z_0+x \cdot z_5z_4z_3\) czyli \(f(1000)=N\)
Stad \(f(1000) \equiv f(4) (\text{mod} m)\)
Zatem \(N \equiv z_2z_1z_0+4z_5z_4z_3(\text{mod} 12)\)
Czyli liczba szesciocyfrowa jest podzielna przez 12 jezeli suma jej trzech ost cyfr i czterokrornosc 3 pozostalych jest podzielna przez 12.
Np liczba 308040 jest podzielna przez.12 bo \(40+4 \cdot 308=1272=12 \cdot 106\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Analogicznie mamy \(10 \equiv (-2)(\text{mod}12)\) mamy dla \(f(x)=z_0+xz_1+x^2z_2+x^3z_3+x^4z_4+x^5z_5\)
\(N=f(10) \equiv f(-2)(\text{mod} 12)\)
Zatem \(N \equiv z_O-2z_1+4z_2-8z_3+16z_4-32z_5 (\text{mod} 12)\)
\(N=f(10) \equiv f(-2)(\text{mod} 12)\)
Zatem \(N \equiv z_O-2z_1+4z_2-8z_3+16z_4-32z_5 (\text{mod} 12)\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)