Przedstawienie liczby naturalnej

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Przedstawienie liczby naturalnej

Post autor: patryk00714 »

Witam,
Wykazać, że każdą liczbę naturalną \(n\) da jednoznacznie przedstawić w postaci \(n=1!d_1+2!d_2+...+k!d_k\) gdzie \(d_i \in \nn \cup \left\{ 0\right\}\) oraz \(d_i \le i\) oraz \(1\le i \le k\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

podbijam temat!
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

Tę tożsamość zapewne znasz : \(1 \cdot 1!+2 \cdot 2!+3 \cdot 3!+....+n \cdot n!= (n+1)!-1\)
Ona daje jednoznaczne żądane przedstawienie dla szczególnych \(n\).
Ale ...stąd do ogółu ....?
Te trudne liczby \(k \in N\) to leżą w przedziale \(n!-1< k< (n+1)!-1\) ??
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

znam, znam. Kombinowałem z przedstawieniem \(n=p_1^{\alpha_1}p_2^{\alpha_2}...p_k^{\alpha_k}\) i postulatem Bertranda, ale skończyły mi się pomysły.

Rozpisałem sobie pierwsze 24 liczby naturalne wg tego przedstawienia i załapałem regułę, jak to się robi - dalej robiłem automatycznie.

ogólnie: dla \(n =1 \So k=1\)

dla \(n \in \left\{2,3,4,5 \right\} \So k=2\)

\(n \in \left\{6,7,8,9,...,23 \right\} \So k=3\)

itp wg silni.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
ODPOWIEDZ