Małe tw. Fermata
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
\((16,103)=1\) czyli są względnie pierwsze oraz \(103\) --liczba pierwsza
\(a^{p-1} \equiv\) \(1\) \((\) \(mod\) \(\\) \(p\) \()\)
\(16^{103-1} \equiv\) \(1\) \((\) \(mod\) \(\\) \(103\) \()\)
czyli \(16^{102} \equiv\) \(1\) \((\) \(mod\) \(\\) \(103\) \()\)
teraz mnożę kongruencję obustronnie przez \(16^2\)
\(16^{104} \equiv\) \(16^2\) \((\) \(mod\) \(\\) \(103\) \()\)
oraz \(16^{2} \equiv\) \(50\) \((\) \(mod\) \(\\) \(103\) \()\)
stąd z przechodniości jest
\(16^{104} \equiv\) \(50\) \((\) \(mod\) \(\\) \(103\) \()\)
\(a^{p-1} \equiv\) \(1\) \((\) \(mod\) \(\\) \(p\) \()\)
\(16^{103-1} \equiv\) \(1\) \((\) \(mod\) \(\\) \(103\) \()\)
czyli \(16^{102} \equiv\) \(1\) \((\) \(mod\) \(\\) \(103\) \()\)
teraz mnożę kongruencję obustronnie przez \(16^2\)
\(16^{104} \equiv\) \(16^2\) \((\) \(mod\) \(\\) \(103\) \()\)
oraz \(16^{2} \equiv\) \(50\) \((\) \(mod\) \(\\) \(103\) \()\)
stąd z przechodniości jest
\(16^{104} \equiv\) \(50\) \((\) \(mod\) \(\\) \(103\) \()\)
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
\(50\) to reszta przy dzieleniu \(263\) przez \(103\), zajrzyj jeszcze raz do twierdzenia
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%82e_ ... ie_Fermata
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%82e_ ... ie_Fermata
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek