Zaznacz te funkcje \(f : Z \times Z \to Z\), które są "na":
\(f(m,n) = mn\)
\(f(m,n) = m^2 + n^2\)
\(f(m,n) = 2m + 1\)
\(f(m,n) = 2m - n + 1\)
\(f(m,n) = |m|-|n|\)
Nie muszą być wszystkie przykłady, chodzi mi o to, żeby zrozumieć jak się robi tego typu zadania. W sumie gdyby nie ten iloczyn kartezjański to zapewne potrafiłbym to zrobić, ponieważ rozumiem o co chodzi z funkcją "na".
Dzięki z góry za pomoc
Funkcje "na"
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Funkcje "na"
Pytanie . Czy każda liczba całkowita jest wartością podanej funkcji
1. \(f(z,1)=z \cdot 1=z\) , jest na
2. Nie istnieją takie \(m,n \in Z\) : \(f(m,n)=3\) . NIE jest na
3.Wartości to tylko liczby całkowite nieparzyste . Nie jest na
4. \(f(z,z+1)=2z-( z+1)+1 =z\) . Jest na
5. \(f(z,0)= |z|\) oraz , \(f(0,z)= -|z|\) . Czyli jest na
1. \(f(z,1)=z \cdot 1=z\) , jest na
2. Nie istnieją takie \(m,n \in Z\) : \(f(m,n)=3\) . NIE jest na
3.Wartości to tylko liczby całkowite nieparzyste . Nie jest na
4. \(f(z,z+1)=2z-( z+1)+1 =z\) . Jest na
5. \(f(z,0)= |z|\) oraz , \(f(0,z)= -|z|\) . Czyli jest na