Ile jest piętnastocyfrowych liczb?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 05 gru 2014, 17:55
- Płeć:
Ile jest piętnastocyfrowych liczb?
Ile jest piętnastocyfrowych liczb naturalnych, których suma cyfr jest równa 3?
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
Masz jedną taką liczbę, że \(3\) stanie na początku a na reszcie miejsc czternaście zer.
Dodać \(2\cdot 14\) takich liczb, że albo \(1\) na pierwszym miejscu i \(2\) na którymś z czternastu, albo \(2\) na pierwszym i \(1\) na którymś z czternastu pozostałych
Dodać \({14}\choose{2}\) sposobów, że jedynka na początku, i jeszcze gdzieś pozostałe dwie jedynki
Dodać \(2\cdot 14\) takich liczb, że albo \(1\) na pierwszym miejscu i \(2\) na którymś z czternastu, albo \(2\) na pierwszym i \(1\) na którymś z czternastu pozostałych
Dodać \({14}\choose{2}\) sposobów, że jedynka na początku, i jeszcze gdzieś pozostałe dwie jedynki
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek