Wyznacz klasy abstrakcji

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leg14
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 02 mar 2014, 18:06
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wyznacz klasy abstrakcji

Post autor: leg14 »

Witam.Do wyznaczenia mam klasy abstrakcji ponizszej relacji rownowaznosci:

\(A, B \subset 2^{\rr}\)

\(A \approx B \Leftrightarrow \left(0 \in A \cap B\right) \vee \left(0 \not\in A \cup B\right)\)
Wyznaczylem takie klasy abstrakcji:

\(\left[ 0\right] =\left\{ A \in 2^{\rr}:0 \in A\right\}\)
\(\left[ 1\right] =\left\{ A \in 2^{\rr}:0 \not\in A\right\}\)

Czy to jest poprawna odpowiedz?Jak formalnie udowodnic,ze te klasy sa rownoliczne?
Prosze o pomoc i z gory dziekuje za wsyztskie odpowiedzi
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

\(f: [0] \rightarrow [1], f(A) = A\setminus \{ 0\}\)

\(f\) jest \(1-1\), jest 'na' \(B \in [1], f^{-1}(B) = B \cup \{ 0 \}\)

można się czepiać oznaczenia \([0]\), normalnie podajemy w nawiasach reprezentanta klasy, czyli w tym przypadku jakiś zbiór którego elementem jest zero, np \(\{ 0 \}\)
ODPOWIEDZ