Induktywność zbiorów

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
naffalka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 10 lis 2014, 13:50
Płeć:

Induktywność zbiorów

Post autor: naffalka »

Witam,

Mam na zaliczenie dwa przykłady, z którymi mam problem. Ktoś jest w stanie mi to rozwiązać?? Będę bardzo wdzięczna


1.Pokazać induktywność zbiorów
\(M=\left\{n \in \nn : \sum_{k=0}^{n} \frac{1}{3k+1} \ge 1 \right\}.\)


2.Pokazać induktywność zbioru
\(M=\left\{n \in \nn: \sum_{k=0}^{n}\frac{1}{(k+1)(k+2)(k+3)}= \frac{1}{2} \left[ \frac{1}{2}- \frac{1}{(n+2)(n+3)} \right]\right\}.\)
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

Tu jest podpowiedź do 1. http://www.matematyka.pl/106120.htm
Pokaż ,że \(M=N\)
Awatar użytkownika
naffalka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 10 lis 2014, 13:50
Płeć:

Post autor: naffalka »

To akurat wiem, ale jak to zrobić
ODPOWIEDZ