Witajcie,
Mam do udowodnienia, że \(\sqrt{pq} \notin Q\) jeśli p i q są liczbami pierwszymi i p jest różne od q. Jak się za to zabrać? Iloczyn dwóch liczb pierwszych nie będzie już liczbą pierwszą, ale co w związku z tym?
Dowód niewymierność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Hmm, dla \(\sqrt{10}\)
\(\sqrt{10} = \frac{n}{m}\)
\(10 = \frac{n^2}{m^2}\)
\(10m^2 = n^2\) czyli n = 10k
\(10m^2 = 100k^2\)
\(n^2 = 10k^2\)
czyli z tego wynika, że n i m są podzielne przez dziesięć i możemy je zapisać w formie 10k, czyli nie jest niewymierny. Dobrze?
To dla \(\sqrt{pq}\)
\(\sqrt{pq} = \frac{n}{m}\)
\(pq = \frac{n^2}{m^2}\)
\(pq * m^2 = n^2\) czyli n = pq * k
etc. dobrze?
\(\sqrt{10} = \frac{n}{m}\)
\(10 = \frac{n^2}{m^2}\)
\(10m^2 = n^2\) czyli n = 10k
\(10m^2 = 100k^2\)
\(n^2 = 10k^2\)
czyli z tego wynika, że n i m są podzielne przez dziesięć i możemy je zapisać w formie 10k, czyli nie jest niewymierny. Dobrze?
To dla \(\sqrt{pq}\)
\(\sqrt{pq} = \frac{n}{m}\)
\(pq = \frac{n^2}{m^2}\)
\(pq * m^2 = n^2\) czyli n = pq * k
etc. dobrze?
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Niech \(\sqrt{pq} = \frac{m}{n}\) \(\\) i \(\\) \((m,n)=1\) <---- bardzo istotne
wtedy \(n^2 \cdot pq=m^2\) czyli \(m^2\) złożona
....................
a) korzystamy z wynikania : jeżeli \(a|b \cdot c\) \(\\) \(\\)i\(\\) \((a,b)=1\) \(\\) to \(\\) \(a|c\)
b) korzystamy z wynikania : jeżeli \(p\) to liczba pierwsza i \(\\)\(p| m^2\)\(\\) to \(p|m\)
....................
stąd istnieje takie \(m_1 \in N\) : \(n^2pq=( m_1 \cdot p)^2\)
stąd \(\\)\(n^2q=p \cdot m_1^2\)
.......................................
korzystamy z wynikania : jeżeli \(p\) pierwsza i \(\\)\(p|n^2 \cdot q\) \(\\) to \(p|n^2\) i dalej \(p|n\)
........................................
sprzeczność bo dostaliśmy ,że \(p|m\) i \(p|n\) stąd nie jest możliwe ,że \((m,n)=1\) czyli ,że są względnie pierwsze
wtedy \(n^2 \cdot pq=m^2\) czyli \(m^2\) złożona
....................
a) korzystamy z wynikania : jeżeli \(a|b \cdot c\) \(\\) \(\\)i\(\\) \((a,b)=1\) \(\\) to \(\\) \(a|c\)
b) korzystamy z wynikania : jeżeli \(p\) to liczba pierwsza i \(\\)\(p| m^2\)\(\\) to \(p|m\)
....................
stąd istnieje takie \(m_1 \in N\) : \(n^2pq=( m_1 \cdot p)^2\)
stąd \(\\)\(n^2q=p \cdot m_1^2\)
.......................................
korzystamy z wynikania : jeżeli \(p\) pierwsza i \(\\)\(p|n^2 \cdot q\) \(\\) to \(p|n^2\) i dalej \(p|n\)
........................................
sprzeczność bo dostaliśmy ,że \(p|m\) i \(p|n\) stąd nie jest możliwe ,że \((m,n)=1\) czyli ,że są względnie pierwsze
-
- Stały bywalec
- Posty: 631
- Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:15
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 218 razy
- Płeć:
Tak to jest \(NWD\).
I uwaga do szczególnego \(\sqrt{10}\)Jak doszłeś do momentu , że \(10m^2=n^2\)w swoim i masz załozenie , że \(\left( n,m\right) =1\)to masz że prawa strona dzieli się przez 2 , czyli masz , że po lewej stronie liczb mających dzielniki dwójki jest nieparzysta liczba , po prawej zaś parzysta, czyli sprzeczmość
I uwaga do szczególnego \(\sqrt{10}\)Jak doszłeś do momentu , że \(10m^2=n^2\)w swoim i masz załozenie , że \(\left( n,m\right) =1\)to masz że prawa strona dzieli się przez 2 , czyli masz , że po lewej stronie liczb mających dzielniki dwójki jest nieparzysta liczba , po prawej zaś parzysta, czyli sprzeczmość