Witam
Proszę o sprawdzenie poniższego dowodu:
Muszę wykazać przy pomocy indukcji:
\(\forall _{n \ge 2} \sum_{k=2}^{n} \frac{1}{k^2} < 1\)
Postanowiłem, że wykaże:
\(\forall _{n \ge 2} \sum_{k=2}^{n} \frac{1}{k^2} < 1-\frac{1}{n}\)
1) Sprawdzamy czy zachodzi dla \(n=2\). Tak, zachodzi.
2) Załóżmy że nierówność zachodzi dla pewnego \(n \ge 2\), pokażemy więc że zachodzi także dla \(n+1\):
\(\sum_{k=2}^{n}\frac{1}{k^2}<1-\frac{1}{n}\)
\(L=\sum_{k=2}^{n+1}\frac{1}{k^2}<\sum_{k=2}^{n}\frac{1}{k^2}+\frac{1}{(n+1)^2}<1- \frac{1}{n} + \frac{1}{(1+n)^2}\)
Pokażmy, że: \(-\frac{1}{n+1}>-\frac{1}{n}+\frac{1}{(n+1)^2}\)
Mnożę nierówność stronami przez \(n(n+1)^2\) założyliśmy że \(n \ge 2\) więc mnożę przez liczbę dodatnią.
\(-n(n+1)>-(n+1)^2+n\)
\(-n^2-n>-n^2-2n-1+n\)
\(0>-1\)
Nierówność została wykazana.
Prawdą zatem jest:
\(L=\sum_{k=2}^{n+1}\frac{1}{k^2}<\sum_{k=2}^{n}\frac{1}{k^2}+\frac{1}{(n+1)^2}<1- \frac{1}{n} + \frac{1}{(1+n)^2}<1-\frac{1}{n+1}\)
a zatem na mocy indukcji matematycznej....
Indukcja, nierówność z sumą - proszę o sprawdzenie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
a ta nierówność nie jest prawdą, bo jak się dowiesz wkrótce \(\sum_{k=1}^{\infty}\frac{1}{k^2}=\frac{\pi ^2}{6}>1\)
Jokob Bernoulli wykazał, że \(\sum_{k=1}^{\infty}\frac{1}{k^2}<2\)
a sumę tego szeregu wyliczył L.Euler. Problem ten był i jest znany jako problem bazylejski.
Jokob Bernoulli wykazał, że \(\sum_{k=1}^{\infty}\frac{1}{k^2}<2\)
a sumę tego szeregu wyliczył L.Euler. Problem ten był i jest znany jako problem bazylejski.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć: