Prosiłbym o wytłumaczenie niżej podanych przykładów
\(y=sgn(x)*x^2\)
Narysowałem signum i podniosłem wartości do ^2. Czyli y=1 dla wszystkich x z wyłączeniem 0
\(y=|1-sgn(x)|\)
Narysuj wykresy funkcji-Proste przykłady
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Narysuj wykresy funkcji-Proste przykłady
Nie całkiem, signum jest tylko z x, potem mnożysz to przez \(x^2\)
Jeśli \(x > 0 \So sgn(x)x^2=1x^2=x^2\)
Teraz kombinuj dalej ...
Jeśli \(x > 0 \So sgn(x)x^2=1x^2=x^2\)
Teraz kombinuj dalej ...
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Narysuj wykresy funkcji-Proste przykłady
Przemko95 pisze:Prosiłbym o wytłumaczenie niżej podanych przykładów
\(y=sgn(x)*x^2\)
\(y=sgn(x)*x^2= \begin{cases}x^2\ \ \ \ \ dla \ \ x \ge 0\\-x^2\ \ \ dla \ \ x < 0 \end{cases}\)
w rezultacie :