Indukcja Matematyczna

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
PlayToHard
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 04 wrz 2014, 00:20

Indukcja Matematyczna

Post autor: PlayToHard »

Witam!
Mam problem z zadaniami na indukcję matematyczną. Prosiłbym o pomoc oraz wyjaśnienie wszystkiego.
1.Trzeba sformułować zasadę indukcji matematycznej.
2. Zapisać założenie oraz(3). tezę indukcyjną dla twierdzenia :
Dla n≥2 zachodzi nierownosc\(\frac{ \sqrt{2}}{1} + \frac{ \sqrt{3}}{2} + ... + \frac{ \sqrt{n}}{n-1} > \sqrt{n-1}\)

Bardzo proszę o szczegółową pomoc.
PlayToHard
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 04 wrz 2014, 00:20

Post autor: PlayToHard »

Podejrzewam,że zagadnienie nr2. będzie wyglądało tak, jednak pewny nie jestem. \(\sqrt{2} > 1\)
ODPOWIEDZ