zliczanie liczb, co jest źle ?

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tukan
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 985
Rejestracja: 18 paź 2010, 20:45
Podziękowania: 509 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: tukan »

Właśnie w tej chwili policzyłem komputerem. zgadza się.

Nie daje Wam do myślenia, że wynik się zgadza ????
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

Śmiesznie będzie jak rzeczywiście wyjdzie tych liczb tyle samo :)
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
tukan
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 985
Rejestracja: 18 paź 2010, 20:45
Podziękowania: 509 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: tukan »

Wyszło tyle samo, mogę dać kod jak ktoś jeszcze nie wierzy.
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

Ja poczekam aż ktoś poważny to zweryfikuje :) :)

Jeśli z Twoim pisaniem kodów jest tak samo jak dowodzeniem to można mieć lekkie wątpliwości :)
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
tukan
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 985
Rejestracja: 18 paź 2010, 20:45
Podziękowania: 509 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: tukan »

Aha, skoro ktoś poważny musi zweryfikować, to Ty nie jesteś poważny. Nie wiedziałem, że masz aż tak niską samoocenę.

No, ale jeśli nie rozumiesz rozwiązania, to czy zrozumiałbyś kod ?
chcezdacmatureR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 302
Rejestracja: 25 paź 2012, 21:34
Podziękowania: 228 razy
Płeć:

Post autor: chcezdacmatureR »

Ja poczekam aż ktoś poważny to zweryfikuje :) :)
:lol:
Pewnie nawet nie wiesz, ale sam sobie strzeliłeś w piętę. No nieźle.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2014, 21:26 przez chcezdacmatureR, łącznie zmieniany 2 razy.
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

Po prostu mi się nie chce, przykro mi :) Aż tak ciekawy nie jestem :)

Za swoje rozumowanie dostałbyś zero punktów na dowolnym kolosie, więc nic nie jest warte, przykro mi
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

Czy sprawdziłeś numerycznie ( programistycznie ) czy wśród liczb \(n \in [1,10^6]\) jest
tyle samo tych co dają sumę cyfr \(40\) jak i \(14\) ?
Jeśli tak i są równe to trzeba wyszukać bijekcję jednego w drugi i sprawa jest czysta .
tukan
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 985
Rejestracja: 18 paź 2010, 20:45
Podziękowania: 509 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: tukan »

Tak, dokładnie to sprawdziłem.
Ja pokazałem idee bijekcji w 1szym poście.
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

No to ja jako osoba poważna wrzucę kod (pakiet R)

Kod: Zaznacz cały

a= 1:10^6 
b=numeric(10^6 )

length(b) 

digits <- function(x) {
	if(length(x) > 1 ) {
		lapply(x, digits)
	} else {
		n <- nchar(x)
		rev( x %/% 10^seq(0, length.out=n) %% 10 )
	}
}

 
e=digits(a )

 
for(i in 1:10^6)
{
b[i]=sum(e[[i]])
}

u=0

for(i in 1:10^6)
{
if(b[i]==14) {
u=u+1;
}
}
u
No i jest śmiesznie bo się zgadza :)
Niestety dobry wynik to nie wszystko. Z takim opisem:

Za swoje rozumowanie dostałbyś zero punktów na dowolnym kolosie, więc nic nie jest warte, przykro mi

A szkoda, bo się sprawdza.

012=12

Jeśli się takie zapisy pojawiają no to cóż...co innego można napisać niż bzdura? :)
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
ODPOWIEDZ