No odpowiedz na totukan pisze:Ćwiczenie: Znajdź ten błąd.Ma to sens ale w rozumowaniu jest błąd
zliczanie liczb, co jest źle ?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 302
- Rejestracja: 25 paź 2012, 21:34
- Podziękowania: 228 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1751
- Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
- Otrzymane podziękowania: 207 razy
Dalej to są bzdury
Wyjaśnij proces przejścia z 14stek na 40stki.
Tak normalnie, sensownie.
I szkoda mi czasu na szukanie błędów w bzdurach, sorka. Jeśli przedstawisz porządnie rozumowanie bardzo chętnie wtedy będę dyskutował. Poki co jest to bełkot za który na kolosie/egzaminie dostajesz 0 punktów.
Wyjaśnij proces przejścia z 14stek na 40stki.
Tak normalnie, sensownie.
I szkoda mi czasu na szukanie błędów w bzdurach, sorka. Jeśli przedstawisz porządnie rozumowanie bardzo chętnie wtedy będę dyskutował. Poki co jest to bełkot za który na kolosie/egzaminie dostajesz 0 punktów.
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
6401380
-
- Stały bywalec
- Posty: 302
- Rejestracja: 25 paź 2012, 21:34
- Podziękowania: 228 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1751
- Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
- Otrzymane podziękowania: 207 razy
http://forum.zadania.info/viewtopic.php ... 23#p236223
Analiz też jak widać. Ucz tam się do poprawek chyba, że masz coś do dodania w tym temacie. Prosimy zatem
Analiz też jak widać. Ucz tam się do poprawek chyba, że masz coś do dodania w tym temacie. Prosimy zatem
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
6401380
-
- Stały bywalec
- Posty: 302
- Rejestracja: 25 paź 2012, 21:34
- Podziękowania: 228 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1751
- Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
- Otrzymane podziękowania: 207 razy
Re: zliczanie liczb, co jest źle ?
No to powiedz mi jakie jest odwzorowanie dla liczbytukan pisze:
Możemy powiedzieć, że równoważnie możemy policzyć liczbę liczb których cyfry sumują się do 14tki. Dlaczego ?
A bo mamy bijekcję pomiędzy tymi liczbami. Weźmy dowolną sześciocyfrową liczbę, która "cyframi" sumuje się do 14stki.
Teraz każdej cyfrze nadam ujemny znak (nie w sensie dosłownym), a następnie dodam do każdej z nich \(9\).
Otrzymałem liczbę o sumie cyfr \(40\).
976666
bo według tego co Ty piszesz to mam zero na początku. I co teraz mam zrobić? Skoro to jest bijekcja to...?
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
6401380
-
- Fachowiec
- Posty: 1751
- Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
- Otrzymane podziękowania: 207 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 1751
- Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
- Otrzymane podziękowania: 207 razy
No to jak zero ignorujesz to 0012 =012=12 zgadza się?Zero na początku - to to zero ignorujesz, tzn 012 = 12.
No i skoro to jest bijekcja to te zbiory mają równe moce tak?
Czyli tych co sumują się do 14stki jest tyle samo co tych co się sumują do 40. Zgadza się? Sprawdzałeś to w programie? Bo intuicyjnie wydaje sie, że tak nie jest.
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
6401380
-
- Fachowiec
- Posty: 1751
- Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
- Otrzymane podziękowania: 207 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 985
- Rejestracja: 18 paź 2010, 20:45
- Podziękowania: 509 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Można to udowodnić.
Podpowiem: Musisz uzasadnić, że mając dwie różne liczby o co najwyżej 6ciu cyfrach o sumie cyfr = 40 i przekształcając je w opisany przeze mnie sposób otrzymasz ( po operacji) znowu dwie różne.
Jak to pokażesz to masz wszystko co trzeba. Ja tego pokazywał nie będę, żeby do końca nie rozwiązać tego problemu i zostawić innym pole do popisu.
BTW, na prawdę nie daje Ci do myślenia, że wynik jest prawidłowy ?
Podpowiem: Musisz uzasadnić, że mając dwie różne liczby o co najwyżej 6ciu cyfrach o sumie cyfr = 40 i przekształcając je w opisany przeze mnie sposób otrzymasz ( po operacji) znowu dwie różne.
Jak to pokażesz to masz wszystko co trzeba. Ja tego pokazywał nie będę, żeby do końca nie rozwiązać tego problemu i zostawić innym pole do popisu.
BTW, na prawdę nie daje Ci do myślenia, że wynik jest prawidłowy ?
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: zliczanie liczb, co jest źle ?
Jest to trudne ---to truizm.
Ale w takim razie czy sprawdziłeś numerycznie ( programistycznie ) , że wśród liczb \(n \in [1, 10^6]\)
liczba tych o sumie cyfr \(40\) jest równa liczbie tych o sumie \(14\) ?.
Jeżeli są te liczności równe to jest o co kruszyć kopię, bo można pokazać bijekcję z jednego w drugi i sprawa się zamyka .
Ale w takim razie czy sprawdziłeś numerycznie ( programistycznie ) , że wśród liczb \(n \in [1, 10^6]\)
liczba tych o sumie cyfr \(40\) jest równa liczbie tych o sumie \(14\) ?.
Jeżeli są te liczności równe to jest o co kruszyć kopię, bo można pokazać bijekcję z jednego w drugi i sprawa się zamyka .