Witam pilnie ale to bardzo potrzebuję pomocy w udowodnieniu ,,mocy" przedziałów czy tam ich równoliczności
[0,2]=(0,2) Nad tymi przedziałami podwójne kreski czyli chyba ich moc.
równoliczność zbiorów.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Musimy znaleźć funkcję wzajemnie jednoznaczną \(f(x)\) z jednego zbioru w drugi. Liczby wymierne z \([0,1]\) można ułożyć w ciąg:
\(x_1=0\\
x_2=1\\
x_3=\frac{1}{2}\\
x_4=\frac{1}{3}\\
x_5=\frac{2}{3}\\
x_6=\frac{1}{4}\\
x_7=\frac{3}{4}\\
\quad ...\)
Zatem funkcję \(f:\,[0,1]\to(0,1)\) określamy tak:
\(\begin{cases}f(x_n)=x_{n+2},\ x\text{ wymierne}\\f(x)=x,\ x\text{ niewymierne}\end{cases}\)
\(x_1=0\\
x_2=1\\
x_3=\frac{1}{2}\\
x_4=\frac{1}{3}\\
x_5=\frac{2}{3}\\
x_6=\frac{1}{4}\\
x_7=\frac{3}{4}\\
\quad ...\)
Zatem funkcję \(f:\,[0,1]\to(0,1)\) określamy tak:
\(\begin{cases}f(x_n)=x_{n+2},\ x\text{ wymierne}\\f(x)=x,\ x\text{ niewymierne}\end{cases}\)
Re: równoliczność zbiorów.
Dlaczego akurat taka funkcja nie rozumiem tego zbytnio? dlaczego tam masz raz wymierne raz niewymierne?
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć: