Czy zdanie: "liczba naturalna n jest podzielna przez 3"
jest warunkiem koniecznym, warunkiem dostatecznym, czy też warunkiem koniecznym i dostatecznym dla zdania:
a) liczba n jest podzielna przez 6
b) n jest sumą dwóch kwadratów liczb naturalnych
c) liczba n jest większa od 2
Jeśli to możliwe proszę o krótkie wyjaśnienie, dziękuję
Warunek konieczny i dostateczny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Warunek konieczny i dostateczny
Jeżeli implikacja \(p\)\(\So\)\(q\) jest prawdziwa to :
zdanie p jest warunkiem wystarczającym na to by zachodziło zdanie \(q\)
natomiast zdanie \(q\) jest warunkiem koniecznym na to aby zachodziło zdanie \(p\)
Oraz : \(6|n\)\(\So\)\(3|n\) \(\) zdanie prawdziwe
Przyjmuję ,że \(0 \notin N\)
wtedy \(\\) \(3|n\)\(\So\)\(n>2\) \(\\) zdanie prawdziwe
i dalej już oczywiste.
zdanie p jest warunkiem wystarczającym na to by zachodziło zdanie \(q\)
natomiast zdanie \(q\) jest warunkiem koniecznym na to aby zachodziło zdanie \(p\)
Oraz : \(6|n\)\(\So\)\(3|n\) \(\) zdanie prawdziwe
Przyjmuję ,że \(0 \notin N\)
wtedy \(\\) \(3|n\)\(\So\)\(n>2\) \(\\) zdanie prawdziwe
i dalej już oczywiste.
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
\(N= \left\{1,2,3.... \right\}\)
zdanie : liczba naturalna n jest podzielna przez 3 i jego zapis \(3|n\)
zdanie : liczba naturalna n jest podzielna przez 6 i jego zapis \(6|n\)
a)zdanie : liczba naturalna n jest podzielna przez 6 jest warunkiem wystarczającym na to aby liczba naturalna n jest była podzielna przez 3
zdanie : liczba naturalna n jest podzielna przez 3 jest warunkiem koniecznym na to aby liczba naturalna n jest była podzielna przez 6
b) zdanie : liczba naturalna n jest podzielna przez 3 nie jest ani warunkiem koniecznym ani warunkiem wystarczającym zdania : liczba n jest sumą dwóch kwadratów
bo dla \(n=1^1+2^2\) \(\\) nie wynika ,że jeżeli \(n=1^1+2^2\) to jest podzielna przez 3
bo dla \(n=3\) : \(\\) z tego ,że 3 jest podzielna przez 3 nie wynika ,że 3 jest sumą dwóch kwadratów
c) zdanie : liczba naturalna jest większa od 2 jest warunkiem koniecznym na to to aby liczba naturalna n jest była podzielna przez 3
zdanie : liczba naturalna n jest podzielna przez 3 i jego zapis \(3|n\)
zdanie : liczba naturalna n jest podzielna przez 6 i jego zapis \(6|n\)
a)zdanie : liczba naturalna n jest podzielna przez 6 jest warunkiem wystarczającym na to aby liczba naturalna n jest była podzielna przez 3
zdanie : liczba naturalna n jest podzielna przez 3 jest warunkiem koniecznym na to aby liczba naturalna n jest była podzielna przez 6
b) zdanie : liczba naturalna n jest podzielna przez 3 nie jest ani warunkiem koniecznym ani warunkiem wystarczającym zdania : liczba n jest sumą dwóch kwadratów
bo dla \(n=1^1+2^2\) \(\\) nie wynika ,że jeżeli \(n=1^1+2^2\) to jest podzielna przez 3
bo dla \(n=3\) : \(\\) z tego ,że 3 jest podzielna przez 3 nie wynika ,że 3 jest sumą dwóch kwadratów
c) zdanie : liczba naturalna jest większa od 2 jest warunkiem koniecznym na to to aby liczba naturalna n jest była podzielna przez 3