Zasada indukcji matematycznej

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kauek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 02 paź 2011, 11:47
Podziękowania: 91 razy

Zasada indukcji matematycznej

Post autor: kauek »

Bardoz prosiłbym o rozwiązanie tego zadania...

Metodą indukcji matematycznej zbadać zależność:

\(n^2 \le 2^2\)
Matematyk147
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 531
Rejestracja: 11 gru 2012, 20:21
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 192 razy
Płeć:

Post autor: Matematyk147 »

Myślałem nad twoim zadaniem i sumie wiadomo, że nie jest to prawda dla n>2.

Indukcje chyba stosuje się wtedy gdy możemy przyjąć założenie indukcyjne, a tutaj nie ma takiego , bo ta teza jest fałszywa (wg mnie)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To pewnie miało być \(n^2 \le 2^n\) i dodatkowo założenie: dla \(n\ge 3\)
ODPOWIEDZ